Skip primary navigation

MAAK KENNIS MET ALL WHEEL DRIVE

skip.tertiary.navigation

MAAK KENNIS MET ALL WHEEL DRIVE

All wheel drive (vierwielaandrijving) wordt een steeds populairdere optie en voor veel mensen is het zelfs de doorslaggevende factor bij het aanschaffen van een auto. Van hatchbacks en sedans met AWD, tot SUV's en sportauto's met AWD, het aanbod van auto's die over het systeem beschikken is enorm uitgebreid. Maar wat is AWD en waarom is het zo nuttig?

Firesand Metallic Orange F-TYPE SVR driving on race track

WAT IS ALL WHEEL DRIVE?

All wheel drive geeft de bestuurder meer zelfvertrouwen op elk wegdek en onder alle weersomstandigheden. Het systeem stuurt het motorvermogen niet naar twee wielen, maar naar alle vier, wat zorgt voor extra grip. Van los grind in de zomer tot bevroren wegen in de winter, auto's met all wheel drive bieden meer stabiliteit en controle.

Het systeem is altijd actief en werkt voortdurend, zonder dat de bestuurder hoeft te schakelen van tweewiel- naar vierwielaandrijving.
All wheel drive is niet alleen veiliger, maar het levert ook superieure tractie, meer dynamische handling en groter rijcomfort tijdens sportief rijden.

Caesium Blue F-PACE driving on road

VERSCHIL TUSSEN ALL WHEEL DRIVE EN VIERWIELAANDRIJVING

AWD-systemen worden voornamelijk geregeld door elektronica en niet door mechanische onderdelen. Vooral auto's die niet bedoeld zijn voor offroad-rijden worden uitgerust met AWD. Het is ontworpen voor optimale grip tijdens rijden op elk wegdek en onder alle weersomstandigheden. Vierwielaandrijving is daarentegen veel complexer en bestaat uit meer mechanische onderdelen. Deze systemen worden gemonteerd op auto's die ontworpen zijn voor extreem offroad-rijden, zodat ze over rotsen kunnen kruipen, door diep water kunnen waden en steile hellingen kunnen beklimmen.

Jaguar range image F-PACE, XF, XE, XJ and F-TYPE

JAGUAR ALL WHEEL DRIVE-SYSTEMEN

Elke model in het Jaguar programma is beschikbaar met All Wheel Drive. Ons vlaggenschip, de luxe XJ sedan, wordt aangeboden met Torque-On-Demand AWD. Al onze andere modellen, de F‑TYPE, XE, XF en F‑PACE, zijn uitgerust met onze innovatieve en unieke Intelligent Driveline Dynamics AWD. Beide systemen zijn zo ontwikkeld dat in normale rijomstandigheden 90% van het koppel naar de achterwielen gaat. Hierdoor behouden al onze auto's met AWD het dynamische gevoel van echte Jaguar achterwielaandrijving, voor een meer plezierige rijbeleving.

Als de systemen detecteren dat meer tractie nodig is, wordt precies voldoende koppel op naadloze wijze naar de voorwielen verplaatst om de stabiliteit te verhogen. De systemen zijn voortdurend bezig de optimale balans te vinden tussen grip en prestaties. Daarom wordt het vermogen onmiddellijk terug naar de achteras gestuurd als de extra tractie niet meer nodig is.

INTELLIGENT DRIVELINE DYNAMICS

Jaguar AWD met Intelligent Driveline Dynamics (IDD) is een uniek all wheel drive-systeem, exclusief ontworpen voor de F-TYPE, XE, XF en F-PACE. Waar andere all wheel drive-systemen pas actief worden als de auto grip verliest, werkt Jaguar AWD met IDD voorspellend. Als het systeem detecteert dat er gripverlies gaat optreden, wordt uit voorzorg koppel naar de wielen gestuurd die veel tractie hebben, zodat de controle en stabiliteit behouden blijven voordat dit gripverlies plaatsvindt.

ONTDEK MEER
Italian Racing Red Jaguar XE driving on road
All wheel drive XJ driving on snowy mountain road

TORQUE‑ON‑DEMAND

De Jaguar XJ is uitgerust met Jaguar’s geavanceerde Torque‑On‑Demand All Wheel Drive-systeem. De uiterst alerte technologie is ontworpen om koppel te sturen naar de wielen met de grootste tractie, voor ononderbroken, verfijnde en wendbare prestaties. Maximale grip en controle voor zelfverzekerde handling op elk wegdek en onder alle weersomstandigheden.

VERBETERDE PRESTATIES

Naast verbeterd rijgedrag in alle weersomstandigheden op ondergronden met weinig grip, biedt Jaguar's AWD-systeem ook betere rijprestaties in droog weer. Of u nu rijdt in de F‑TYPE, XE, XF, of F‑PACE, en of u zich nu op de openbare weg of op het circuit bevindt, de voordelen van Jaguar's AWD zijn voelbaar in elke bocht.

Firesand Orange Metallic F-TYPE driving on road