HIJ VERDWIJNT NIET MET STILLE TROM: HET ONMISKENBARE V8-GELUID VAN DE JAGUAR F-TYPE BLIJFT BEWAARD IN DE BRITISH LIBRARY

Jaguar F-TYPE R 75 Coupé.

Terwijl Jaguar toewerkt naar een geruisloze en volledig elektrische Modern Luxury-toekomst die in 2025 begint, deelt het merk vandaag geluidsopnamen van de iconische Jaguar F-TYPE V8 met de British Library.

De opnamen, die zowel in het interieur als buiten de auto zijn gemaakt, leggen de onmiskenbare soundtrack van de V8 Supercharged in de F-TYPE vast. Door deze te delen met de British Library maakt Jaguar het mogelijk dat mensen over de gehele wereld te allen tijde kunnen genieten van het geluid van de laatste sportauto van Jaguar met verbrandingsmotor.

Jaguar heeft het geluid van de F-TYPE opgenomen in de semi-echovrije kamer in het Engineering Centre in Gaydon. In deze geluiddichte ruimte ontwikkelt en test Jaguar de verfijning en de geluidskwaliteit van zijn modellen. Zo werd ook het uitlaatgeluid van de F-TYPE hier oorspronkelijk ontwikkeld. Een Ligurian Satin Black F-TYPE R 75 Coupé voerde een aantal versnellingswisselingen en acceleraties uit voor de audiotracks van 30 en 47 seconden.

Charles Richardson, Senior Sound Engineer van Jaguar: “The F-TYPE’s supercharged V8 makes a unique sound because of the meticulous optimisation work we applied to the entire powertrain, most of all to the intake and exhaust systems – more than 85 iterations before we first launched the car, and developed continuously ever since.  The culmination of that work – the sounds you experience driving the F-TYPE R 75 – is something we want to be available for generations to come. Archiving it with the British Library allows us to do that, and that’s something we’re very proud of.” 

Instituten over de gehele wereld nemen het geluid van de V8-motor op in hun archieven, waarmee de wereldwijd geliefde en beroemde grom bewaard blijft. Beluister hem nu op het YouTube-kanaal van Jaguar Nederland.

Voor de geluidsopnamen koos Jaguar een F-TYPE R 75 Coupé van modeljaar 2024 – de speciale editie ter gelegenheid van het laatste modeljaar van de F-TYPE en van de 75 jaar dat Jaguar sportauto’s produceert. De 5.0 liter V8 Supercharged, die Jaguar exclusief in combinatie met vierwielaandrijving aanbiedt, produceert 423 kW (575 pk) vermogen en 700 Nm koppel. Daarmee accelereert de auto van 0-100 km/h in slechts 3,7 seconden. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 300 km/h.

Cheryl Tipp, Curator of Wildlife & Environmental Sounds van de British Library: “We’re delighted to be able to preserve recordings of the F-TYPE V8 engine for Jaguar enthusiasts and listeners around the world. As production of this engine comes to a close, this unique noise takes its place in the nation’s archive alongside other sounds that can no longer be heard today”.

De geluidsopnamen van 30 en 47 seconden beginnen met het starten van de motor, direct herkenbaar aan de 'flare' als het toerental even snel stijgt. Daarna komt de motor tot rust bij een stationair toerental van 600 toeren per minuut; het karakteristieke achtcilindergeluid verwijst subtiel naar het prestatiepotentieel van de auto. Vervolgens simuleren de runs in de geluidskamer de uiteenlopende vocale capaciteiten van de F-TYPE.

Bij elke acceleratie van de F-TYPE gaan de kleppen in het uitlaatsysteem open om het traject van de uitlaatgassen te optimaliseren, zodat het gebrul te horen is dat zo kenmerkend is voor de rijbeleving in de F-TYPE. De luisteraars horen het scherpe op- en terugschakelen van de achttraps Quickshift-transmissie en het kenmerkende geplof en geknetter in de vier uitlaatpijpen bij gas los. Al deze geluiden accentueren het krachtige, op de bestuurder gerichte karakter van de Jaguar F-TYPE.

Om te kunnen genieten zijn de opnamen van buiten de auto hier te beluisteren, zodat u niet naar de website van de British Library hoeft te gaan.

Blijf via de nieuwsbrief op de hoogte van het laatste nieuws rondom de toekomst van Jaguar.