1. DESIGN OM STIL VAN TE WORDEN

  Nu er steeds meer elektrische auto's op de weg komen, zal het geluidslandschap in de stad voorgoed veranderen.

  • Iedereen die weleens een Formule E-race heeft gezien (en gehoord) weet dat elektrische auto's (BEV's) veel minder geluid produceren dan auto's met een verbrandingsmotor. Omdat de auto's relatief stil zijn, kunnen Formule E-races worden gehouden in stedelijke omgevingen, waar een Formule 1-race niet mogelijk zou zijn. Hierdoor is de Formule E beter geschikt voor dichtbevolkte gebieden met veel hoogbouw.

   Deze geruisloosheid is ook een kenmerk van Jaguar's nieuwe elektrische auto's. Goed nieuws dus voor zowel de bestuurder als voor de inwoners van dorpen en steden. Deze stilte brengt echter ook uitdagingen met zich mee.

  • “Steden zullen een stuk stiller worden door de elektrische auto's. Wij zijn al jaren bezig om onze auto's stiller te maken, maar de nieuwe elektrische autotechnologie stelt ons nu voor een andere interessante uitdaging: de auto's zijn opeens iets té stil. De kans bestaat dat voetgangers ze niet aan horen komen. Dus als medeweggebruiker in stedelijke omgevingen moeten wij ervoor zorgen dat onze auto's veilig en verantwoord zijn."
   Iain Suffield, NVH technical specialist, Jaguar Land Rover

   Het geluid van de auto's van Jaguar heeft altijd al een geweldige reputatie gehad, en dat zal bij het nieuwe elektrische model niet anders zijn. Maar als wij ook bij lage snelheden gehoord willen worden, moet de auto een nieuw soort geluid maken dat andere weggebruikers waarschuwt dat hij nadert, en uit welke richting. Op andere momenten moet het geluid de bestuurder feedback geven over het dynamische gedrag van de auto. Hoe dat klinkt? Klanten zullen nog even moeten wachten voordat ze dit geluid kunnen horen en een proefrit kunnen maken met het productiemodel, dat te koop is vanaf 2018.